Ghidul Utilizatorului

Pe lângă provocările zilnice, în profesiile solicitante, Nootune îți este alături să îți ofere timp și libertate!

24 de motive pentru 24 de ore de libertate!

administrare nootropice
suplimente interviuri
suplimente pentru trac

Alege nootropicul care ți se potrivește cel mai bine

NOOTUNE - Nootropic cu Cafeina
Promo Discount!9%
159,00 lei 145,00 lei
Promo Discount!9%
159,00 lei 145,00 lei

O viață sănătoasă este condiția esențială a performanței

CALENDARUL OBICEIURILOR SĂNĂTOASE

nutritie sanatoasa

Nutriție

Un plan nutrițional personalizat trebuie să includă substanțele nutritive cu rol important în buna funcționare a sistemului nervos (neuronutriție), cum ar fi vitaminele B, vitaminele C, D, E, antioxidanți, isoflavone, acizi omega 3, trigliceride cu lanț mediu, aminoacizi esențiali și neesențiali, prebiotice și probiotice, albumină, seleniu, zinc, magneziu, iod etc. În cazul profesiilor solicitante, nutriția trebuie fie adaptată modificărilor stilului de viață determinat de profesie – ture de noapte, stres psihoemoțional intens, concentrare prelungită, suprasolicitare vizuală, efort fizic, stress termic etc. Nootune vine în completarea unei alimentații sănătoase, contribuind cu ingrediente atent selecționate care optimizează performanțele sistemului nervos.

fii activ

Fii Activ!

Cercetările medicale confirmă legătura la nivel molecular între efortul fizic şi neurotroficitate, neuroplasticitate, neurogeneză, alterarea expresiei genelor la nivel cerebral, menţinerea tonusului cardiovascular, oxigenarea cerebrală (în special în timpul efortului fizic) sau efectul intens antidepresiv, de reducere a stresului. Menţinerea tonusului cognitiv se manifestă prin efecte la nivelul memoriei, atenţiei, capacităţii de concentrare, multitaskingului, capacităţii de învăţare, inteligenţei motrice, capacitatea de a gestiona stresul etc. Activitatea fizică rămâne cea mai simplă, accesibilă şi ieftină modalitate de eficientizare a activităţii cerebrale, alături de antrenamentul cognitiv. Nootune îți oferă acel plus de energie necesar mersului la sală sau pentru a efectua cel puțin cei 10.000 de pași zilnici, necesari păstrării tonusul fizic.

metode de relaxare

Învață să te Relaxezi

Utilizarea tehnicilor de relaxare în perioadele de odihnă contribuie la autocunoaștere, introspecție, transformare transpersonală (identificarea unor sensuri și semnificații transcedentale), studiul și experimentarea stărilor de conștiință alterate/extinse, experiențe arhetipale, identificarea unor modalități de împlinire a metanevoilor etc. Efectul depinde de motivație, perseverență, lucrul cu un antrenor experimentat și pot contribui la obținerea unui control emoțional mai bun, a rezilienței, îmbunătățirea aptitudinilor sociale, o stare de echilibru și de wellbeing. Călătoriile în natură, băile de pădure, vizita muzeelor de artă sau a unui concert de muzică reprezintă tot atâtea modalități de deconectare și relaxare, lipsite de efecte secundare, accesibile, care pot fi realizate alături de prieteni. Nootune te susține atât în activitatea profesională cât și în cele de relaxare, contribuind la un mai bun echilibru emoțional și cognitiv.

Dormi Suficient

Durata şi calitatea somnului sunt esenţiale pentru performanţa sistemului nervos şi a funcţiilor cerebrale superioare. Deprivarea cronică de somn reprezintă o cauză majoră a degradării funcţiilor cognitive individuale, a capacităţilor de comunicare şi acţiune în cadrul unui grup şi creşte semnificativ riscul depresiei. De exemplu, studiile efectuate pe echipe de chirurgi în perioade de antrenament realist au demonstrat scăderea radicală a performanţelor cognitive după maximum 48 de ore fără somn. Respectarea perioadelor de somn, ajustarea în funcție de gradul de oboseală, relaxarea, utilizarea unor modalități de contracarare a efectelor negative ale oboselii cognitive precum sleep-bankingul sau power-naps, perioadele obligatorii de odihnă etc. reprezintă obiceiuri esențiale pentru un stil de viață sănătos. Administrate conform recomandărilor, Nootune nu afectează somnul fiziologic, iar cantitatea totală de cafeină dintr-o doză zilnică de Nootune + este una redusă – similară cu cea dintr-un expresso.

Investește în Educația Ta

Multiple studii au evidențiat o asociere între gradul de educație și scăderea semnificativă a riscului de boală neurocognitivă precoce. De exemplu, o persoană fără studii liceale are un risc de circa 14 ori mai mare de a dezvolta demență comparativ cu o altă persoană cu studii superioare. Educația superioară și continuă contribuie la stabilirea unor țeluri ambițioase, o mai bună îngrijire și înțelegere a stării de sănătate, venituri mai mari, mediu relațional bogat, stimulare cognitivă, creșterea complexității vieții sociale, etc. Astfel că una din cele mai bune investiții în viață rămâne cea în educația superioară continuă, diversificată, menită să ne scoată din “zona de confort” a cunoașterii deja acumulate. Nootune îți susține curiozitatea și pasiunea de a te îndrepta către necunoscut, de a cerceta dincolo de limitele cunoașterii, de a dobândi noi abilități și a te perfecționa.

Învață o limbă străină sau un instrument muzical

Fără îndoială ai admirat un cunoscut capabil să vorbească o limba rară și pe bună dreptate. Poligloții prezintă avantaje cognitive semnificative, precum extinderea capacității de comunicare verbale și nonverbale, a flexibilității mentale, autocontrolului, controlului impulsurilor, capacității de multitasking. La acestea se adaugă și experiențele interculturale și capacitatea crescută de a înțelege și modula afectiv în contexte etno-sociale diverse. În mod similar, studierea unui instrument muzical reprezintă o metodă accesibilă de formare a noi circuite funcţionale cerebrale, de îmbunătăţire a coordonării, atenţiei şi performanţelor vizuale şi auditive, aptitudinilor verbale, memoriei. Contribuie la diminuarea stării de stres, facilitează socializarea, creativitatea. Călătorește și fii sufletul petrecerilor, iar ヌーチューン îți va susține efortul și perseverența.

Sporturi ale mintii

Sporturi ale minții

Aceste tehnici presupun lucrul cu instrumente cognitive, frecvent într-un cadru informal și ludic, cu scopul de a perfecționa și achiziționa noi capacități cognitive și sociale. Există un număr mare de exerciții clasice și mind-games (șah, go, bridge, abac, calcul mental etc.), alături de utilizarea jocurilor video, mediului virtual, platformelor robotice pentru o experiență imersivă. Beneficiile fittnesului cognitiv se observă lucrând exercițiile de mare dificultate, solicitante, pe o perioada de minim 3 luni. Aceste antrenamente necesită perseverenţă, implicare, îndrumare în stadiile avansate, exercițiu îndelungat, dorință de autodepășire şi autoperfecționare. Beneficiile acestor tehnici, precum stimularea formării de noi sinapse (sinaptogeneza) și chiar de noi neuroni (neurogeneza), creșterea fluxului sangvin și a metabolismului în diverse arii cerebrale determină întărirea și formarea unor noi căi funcționale la nivel cerebral. Nootune îți este alături în încercările tale de a te depăși și de a deveni un “atlet al minții”.

Sanatate mentala

Sănătate Mentală

Subiect tabu până recent, sănătatea mentală ar trebui să fie o preocupare esențială a fiecăruia dintre noi. Falsele pudori, anxietatea legată de pierderea statutului la locul de muncă sau în societate, lipsa de onestitate cu noi înșine și cei apropiați, o eronată percepție a imaginii de sine etc sunt tot atâtea motive care ne pot împiedica să ne autoevaluăm stările emoționale și să întârziem să cerem ajutor atunci când considerăm că este necesar. Pandemia COVID-19 a accentuat problemele de sănătate mentală la nivelul întregii societăți, generând adevărate epidemii de anxietate, depresie, tulburări alimentare sau consum excesiv de alcool. A fi performant înseamnă a da dovadă de responsabilitate față de tine și cei din jur, solicitând ajutorul profesioniștilor din domeniul sănătății mintale atunci când consideri că este necesar restabilirea unui nou echilibru. Echipa Medical Nootropics este alături de tine și te încurajăm să depășești prejudecățile atunci când presiunea devine prea mare.

Preventie medicala

Mergi la Medic

Deși în mod cert “un măr pe zi ține doctorul departe”, mai ales după o vârstă (să zicem 40 de ani pentru majoritatea dintre noi), mersul la medic ar trebui să devină o responsabilitate că oricare alta a vieții adulte. Screeningurile regulate cresc substanțial șansa depistării unor boli grave în stadiile inițiale, în care vindecarea depășește de obicei un procent de 98%. Se pot identifica și stadializa și alte predispoziții sau afecțiuni, care într-un stadiu incipient nu produc modificări și pot trece neobservate o perioadă îndelungată de timp. Un stil de viață sănătos este important, însă nu constituie întotdeauna o barieră perfectă împotriva tuturor afecțiunilor. O viață activă și longevivă, cu o bună calitate a vieții, depinde de păstrarea și îngrijirea sănătății. Echipa Medical Nootropics te susține în demersul de a avea grijă de sănătatea ta și te sfătuiește să mergi la controalele medicale regulate sau la nevoie. Mergem mai departe împreună !

Viața Socială

Prietenii poți să îi alegi, spune o vorba de duh și cu cât mai mulți prieteni, cu atât calitatea vieții și aparent și durata vieții au de câștigat. Deși trăim într-o perioadă în care gradul de conectare este fără precedent, singurătatea și însingurarea au devenit adevărate probleme de sănătate publică în țările dezvoltate, impactul medical fiind considerat la fel de grav ca și cel al fumatului. Mai multe studii efectuate pe populații longevive evidențiază rolul legăturilor sociale în prevenirea apariției precoce a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative, efect amplificat atunci când este dublat și de o viață activă. Un cerc constant de prieteni s-a dovedit a reprezenta un factor important de protecție împotriva depresiei, contribuie la scăderea inflamației cronice și optimizează activitatea sistemului imun. Astfel că îți propunem să împărți Nootune cu prietenii tăi, pentru a va bucura din plin de un joc de bridge sau o călătorie incitantă.

Generozitate

Fii Generos

Deloc întâmplător, a "face bine" celor din jur contribuie la îmbunătățirea vieții emoționale și chiar la creșterea longevității. Exersarea altruismului, a empatiei, tactului contribuie la menținerea și dezvoltarea comunităților reziliente și oferă motive de împlinire personală. Mai multe studii efectuate pe o perioadă îndelungată de timp (4-10) ani au evidențiat că persoanele care se implică constant în activități de voluntariat prezintă o incidență mai redusă a hipertensiunii arteriale, depresiei, diabetului zaharat și bolilor neurodegenerative cu debut precoce. Altruiștii se bucură și de un grad mai mare de recunoaștere socială și profesională, vieți de cuplu împlinite și un ego sănătos. Dacă Nootune este o experiență pozitivă din viața ta, nu ezita să o împărtășești cu cei dragi.

Lasă o Moștenire

Te îndrepți sau chiar ai ajuns în vârful carierei profesionale și te întrebi care ar putea fi pasul următor, care să dea sens întregului efort depus ? Ei bine, realizarea unui proiect de viață profesional, care să se transforme într-o declarație peste timp a talentului și perseverenței tale. Experiența ta de viață, valorile, credințele, tradițiile care te-au format pot fi încapsulate într-un proiect care va dura ani, poate decenii, menit să te reprezinte peste timp și care va servi drept model pentru generațiile viitoare. Nootune este alături de cei care gândesc dincolo de orizont și privesc viitorul drept o oportunitate.

Referințe

 

Al-Khayri JM, Sahana GR, Nagella P, Joseph BV, Alessa FM, Al-Mssallem MQ. Flavonoids as Potential Anti-Inflammatory Molecules: A Review. Molecules. 2022 May 2;27(9):2901. doi: 10.3390/molecules27092901. PMID: 35566252; PMCID: PMC9100260.

Charest J, Grandner MA. Sleep and Athletic Performance: Impacts on Physical Performance, Mental Performance, Injury Risk and Recovery, and Mental Health. Sleep Med Clin. 2020 Mar;15(1):41-57. doi: 10.1016/j.jsmc.2019.11.005. PMID: 32005349; PMCID: PMC9960533.

Erickson KI, Hillman C, Stillman CM, Ballard RM, Bloodgood B, Conroy DE, Macko R, Marquez DX, Petruzzello SJ, Powell KE; FOR 2018 PHYSICAL ACTIVITY GUIDELINES ADVISORY COMMITTEE*. Physical Activity, Cognition, and Brain Outcomes: A Review of the 2018 Physical Activity Guidelines. Med Sci Sports Exerc. 2019 Jun;51(6):1242-1251. doi: 10.1249/MSS.0000000000001936. PMID: 31095081; PMCID: PMC6527141.

Erickson KI, Hillman C, Stillman CM, Ballard RM, Bloodgood B, Conroy DE, Macko R, Marquez DX, Petruzzello SJ, Powell KE; FOR 2018 PHYSICAL ACTIVITY GUIDELINES ADVISORY COMMITTEE*. Physical Activity, Cognition, and Brain Outcomes: A Review of the 2018 Physical Activity Guidelines. Med Sci Sports Exerc. 2019 Jun;51(6):1242-1251. doi: 10.1249/MSS.0000000000001936. PMID: 31095081; PMCID: PMC6527141.

Fossati C, Torre G, Vasta S, Giombini A, Quaranta F, Papalia R, Pigozzi F. Physical Exercise and Mental Health: The Routes of a Reciprocal Relation. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 24;18(23):12364. doi: 10.3390/ijerph182312364. PMID: 34886090; PMCID: PMC8656946.

Grandner MA. Sleep, Health, and Society. Sleep Med Clin. 2017 Mar;12(1):1-22. doi: 10.1016/j.jsmc.2016.10.012. Epub 2016 Dec 20. PMID: 28159089; PMCID: PMC6203594.

Guest NS, Horne J, Vanderhout SM, El-Sohemy A. Sport Nutrigenomics: Personalized Nutrition for Athletic Performance. Front Nutr. 2019 Feb 19;6:8. doi: 10.3389/fnut.2019.00008. PMID: 30838211; PMCID: PMC6389634.

Khalsa DS. Stress, Meditation, and Alzheimer’s Disease Prevention: Where The Evidence Stands. J Alzheimers Dis. 2015;48(1):1-12. doi: 10.3233/JAD-142766. PMID: 26445019; PMCID: PMC4923750.

Lee EC, Fragala MS, Kavouras SA, Queen RM, Pryor JL, Casa DJ. Biomarkers in Sports and Exercise: Tracking Health, Performance, and Recovery in Athletes. J Strength Cond Res. 2017 Oct;31(10):2920-2937. doi: 10.1519/JSC.0000000000002122. PMID: 28737585; PMCID: PMC5640004.

Nuñez NA, Joseph B, Pahwa M, Kumar R, Resendez MG, Prokop LJ, Veldic M, Seshadri A, Biernacka JM, Frye MA, Wang Z, Singh B. Augmentation strategies for treatment resistant major depression: A systematic review and network meta-analysis. J Affect Disord. 2022 Apr 1;302:385-400. doi: 10.1016/j.jad.2021.12.134. Epub 2022 Jan 2. PMID: 34986373; PMCID: PMC9328668.

Nuñez NA, Joseph B, Pahwa M, Kumar R, Resendez MG, Prokop LJ, Veldic M, Seshadri A, Biernacka JM, Frye MA, Wang Z, Singh B. Augmentation strategies for treatment resistant major depression: A systematic review and network meta-analysis. J Affect Disord. 2022 Apr 1;302:385-400. doi: 10.1016/j.jad.2021.12.134. Epub 2022 Jan 2. PMID: 34986373; PMCID: PMC9328668.

Nutbeam D, Lloyd JE. Understanding and Responding to Health Literacy as a Social Determinant of Health. Annu Rev Public Health. 2021 Apr 1;42:159-173. doi: 10.1146/annurev-publhealth-090419-102529. Epub 2021 Oct 9. PMID: 33035427.

Oja P, Titze S, Kokko S, Kujala UM, Heinonen A, Kelly P, Koski P, Foster C. Health benefits of different sport disciplines for adults: systematic review of observational and intervention studies with meta-analysis. Br J Sports Med. 2015 Apr;49(7):434-40. doi: 10.1136/bjsports-2014-093885. Epub 2015 Jan 7. PMID: 25568330.

Pfattheicher S, Nielsen YA, Thielmann I. Prosocial behavior and altruism: A review of concepts and definitions. Curr Opin Psychol. 2022 Apr;44:124-129. doi: 10.1016/j.copsyc.2021.08.021. Epub 2021 Aug 23. PMID: 34627110.

Scott AJ, Webb TL, Martyn-St James M, Rowse G, Weich S. Improving sleep quality leads to better mental health: A meta-analysis of randomised controlled trials. Sleep Med Rev. 2021 Dec;60:101556. doi: 10.1016/j.smrv.2021.101556. Epub 2021 Sep 23. PMID: 34607184; PMCID: PMC8651630.

Teo CH, Ng CJ, Booth A, White A. Barriers and facilitators to health screening in men: A systematic review. Soc Sci Med. 2016 Sep;165:168-176. doi: 10.1016/j.socscimed.2016.07.023. Epub 2016 Aug 1. PMID: 27511617.

Ullah A, Munir S, Badshah SL, Khan N, Ghani L, Poulson BG, Emwas AH, Jaremko M. Important Flavonoids and Their Role as a Therapeutic Agent. Molecules. 2020 Nov 11;25(22):5243. doi: 10.3390/molecules25225243. PMID: 33187049; PMCID: PMC7697716.

Wang J, Lloyd-Evans B, Giacco D, Forsyth R, Nebo C, Mann F, Johnson S. Social isolation in mental health: a conceptual and methodological review. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2017 Dec;52(12):1451-1461. doi: 10.1007/s00127-017-1446-1. Epub 2017 Oct 28. PMID: 29080941; PMCID: PMC5702385.

Zhao JL, Jiang WT, Wang X, Cai ZD, Liu ZH, Liu GR. Exercise, brain plasticity, and depression. CNS Neurosci Ther. 2020 Sep;26(9):885-895. doi: 10.1111/cns.13385. Epub 2020 Jun 3. PMID: 32491278; PMCID: PMC7415205.

Zou L, Yeung A, Quan X, Boyden SD, Wang H. A Systematic Review and Meta-Analysis of Mindfulness-Based (Baduanjin) Exercise for Alleviating Musculoskeletal Pain and Improving Sleep Quality in People with Chronic Diseases. Int J Environ Res Public Health. 2018 Jan 25;15(2):206. doi: 10.3390/ijerph15020206. PMID: 29370149; PMCID: PMC5858275.